Romania tara lui ” Cam pe jumate ” sau bulibaseala unui viscol anuntat

O scena aiuritoare mi-a trecut prin fata ochilor uitindu-ma la stiri pe unul dintre canalele tv (nu are importanta care intrucit toate tratau aceiasi problema)
Intr-o incapere ticsita de pachete si cutii de diverse dimensiuni ce se apropiau binisor de tavan un grup de soldati ascultau ,disciplinati, ordinele competente ale unui…sa-i spunem gradat.
Cracanat ca sa-si dea mai multa importanta, mai ales ca era si televiziunea pe acolo,a decis sa organizeze incarcarea ajutoarelor in camioane decretind: Incarcati din camera cam pina la jumate`.
Cam pina la jumate `cum ? Cam pina la jumate` cu ceva minus sau cu ceva plus? Si cine aprecia unde este jumatatea muntelui de cutii se pachete ?Daca era unul mai pitic, pentru el jumatatea este mai jos sau invers (dupa cum poate vedea omul in stiva de marfa).Sau poate se mergea pe sistemul “ochiometric”de apreciere gen ; Pina acisilea ca restul ramine pentru alt sat.
Evident ca v-ati dat seama ca era vorba de o operatiune de transport ajutoare catre….nu conteaza unde.
Scena de un penibil incredibil nu a facut decit sa-mi readuca din memorie alte scene cu ” ajutoare ” impartite de armata sau ” diversi “.Intr-o devalmasie toatala fiecare lua ce apuca si asa tata Leana s-a ales cu 10 litrii de ulei, 7 kile de faina si 2 cutii de pateu pe cind nea Gogu a lu` Mutu a pus mana pe 48 cutii de carne si 25 litrii de apa plata.Din frenezia cu care cu care se aruncau asupra ajutoarelor ai fi dedus ca oamenii erau lesinati de foame si ca ar fi mincat si slapi de plaja, numai sa bage ceva in burta.
Totusi sa ne gandim ca acest episod ( neplacut ) de iarna a fost mediatizat puternic si este imposibil ca cei in cauza sa nu-si fi facut ceva provizii pentru cel putin 2-3 zile( ca sa nu spun mai mult )Dar nu conteaza daca este “moca”.
In acelasi timp, ajutoarele trimise (nu discut aici de situatiile dramatice ) au fost date deavalma fara o ordine precisa functie de necesitati. Vorba aceea : daca nu trebuie decontat merge si asa ca poate punem si noi ” botul “la ceva marfa.
Iar in cazul gradatului cu treaba…cam pina la jumate`… sunt tare curios cum a justificat el predarea (ca de semnat pentru primire in mod sigur ca a semnat). Probabil ca a facut Bon de Iesire cu mentiunea :cam pina la jumate.
Pacat de initiativa si de mobilizarea exemplara a unei intregi societati.Bulibaseala iscata a redus efectele dorite, lipsa de organizare spunindu-si cu prisosinta cuvintul.
Oare cind om fi si noi in stare sa facem o treaba ca lumea in asemenea situatii?

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s