Relu şi visul unui câştig casnic

Într-o dimineaţă,tot să fi fost pe la ora  nouă, Relu (şomer fără diplomă de mai mult de un an de zile) stătea în eterna-i pijama …de lucru… la bucătărie unde îşi savura cafeluţa desfăcînd tacticos un pachet de ţigări Doina… din ălea cu aromă de şobolan uscat si măcinat luat pe sub mână de la bronzaţii din Obor. Se pregătea să răsfoiască Anunţul Telefonic,( ultima apariţie) adus de soacră de la piaţă în dimineaţa aceasta, singura rubrică de interes fiind ofertele de muncă. Ar fi fost bun orice ( ei, nu chiar!!!) numai să scape de gura nevestei…  Zeze (pe soacră nu o mai punea la socoteală că mai avea puţin de trăit).

Printre numeroasele anunţuri, din care majoritatea cereau fete pentru video chat si masaj salon de lux, a zărit un text pe care l-a citit pe îndelete de vreo trei ori preţ de o ţigara şi cinci sorbituri de cafea (inclusiv zaţul).

Textul… scurt: Învaţă să câstigi bani lucrînd la domiciliu.Trimite plic autoadresat si 10 lei pentru formulare înscriere la CP 1135 Bucureşti.

Că…  ce poate fi mai bun decît treaba asta…  îsi zise Relu, scărpinîndu-şi barba nerasă de cinci zile şi încheindu-şi , totodată,  pijamaua vărgată şi slinoasă cu singurul nasture pe  care îl mai avea in dotare. Mai stătu puţin pe gânduri  compunîndu-şi strategia de atac în timp ce-şi debloca de ceară urechea dreaptă cu mişcari frenetice, dar hotărîte, ale degetului mic,(că ăla avea unghie) după care, mulţumit de rezultat, trecu la acţiune.

Subtiliză discret 5 lei din banii de cosnita a lui Zeze din portmoneul ascuns de ochii lui sub vraful de farfurii noi si nefolosite din dulap, se mai împrumută de la soacră de 5 lei promiţind (a nu ştiu câta oară) că o să-i dea înapoi (nu a spus cînd… înainte sau după…!), mai luă 3 lei de la fisu din tainul de ţigari zilnice şi-l uşui la şcoala pe principiul că mai bine să fi şomer cu diplomă decît unul fără…  cum este el, se înţoli, îşi trase şoşonii (că era zloată afară după ninsoarea asta) şi se duse direct la poştă pentru îndeplinirea “formalităţilor”. La cârciuma din colţ nu s-a mai oprit că oricum Bebe nu-i mai dădea pe datorie de la paştele trecut.

Revenit acasă îşi începu aşteptarea plină de speranţă urmărind sosirea zilnică a poştaşului precum Lupul Flămînd trecerea Scufiţei Roşii pe lîngă rambleul pădurii.

După o săptămînă de frămîntări interioare intense, insomnii si procese de conştiinţă pentru banii risipiţi (că mai bine îi dădea la cârciumă) iată că sosi şi ziua cea mare sub forma plicului pe care tot el l-a cumpărat şi timbrat.L-ar fi recunoscut dintr-o mie după timbrul cu o veveriţă lipit pe el.

Transpirat de emoţie şi cu plicul în mână se duseîn bucătărie,îşi aprinse o ţigară din care trase primul fum cu sete, doar… doar… să  mai prelungească puţin momentul “triumfului”prin urcarea lui pe o altă treaptă socială în cadrul familiei…  recte…  ” omul care aduce bani în casă”. Şi să mai zică ceva Zeze după aceea că să vezi ce smetie peste ochi o să-i tragă de o să se învîrtă ca pitulicea prin bucătărie.

Plicul conţinea două hârtii. In prima expeditorul îl felicita pentru alegerea făcută asigurîndu-l că îi pune la dispoziţie o cale simplă de a avea un venit constant şi satisfăcător fără a face eforturi deosebite şi fără a renunţa la confortul său casnic. Tot ce trebuia era să deschidă a doua hârtie şi să urmeze “exact”instrucţiunile.

Relu mai amînă momentul victoriei aprinzîndu-şi încă o ţigară cu aromă de şobolan, tuşind năvalnic şi productiv, după care se aşeză mai bine pe taburetul din bucătărie printr-o mişcare discretă a bucilor slăbănoage. Deschise cea de a doua hârtie citind îndobitocit, cu gura căscată din care i se scurgea un firicel discret de salivă, cele două propoziţii existente:

– FĂ ŞI TU CA MINE.CAUTĂ ALŢI FRAIERI CA TINE

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s