Tupeul unei minorităţi (de)favorizate

Duminică dimineaţă în tramvaiul 20, tramvai care adună tot ce se scurge din Laromet, piaţa 16 Februarie şi cartierul Chitila. Culoarea dominantă a călătorilor era un bronz natural combinat cu o jegoşenie de haine, mirosuri şi obscenităţi spuse cu voce tare într-o totală indiferenţă faţă de cei din jur.

Un magraon burtos, slinos,cu ghiuluri pe şapte degete din zece, răscrăcărat pe un scaun în aşa fel ca picioarele-i să incomodeze, intenţionat, trecerea altora, rodea de zor seminţe scuipînd(bineînţeles) cojile pe jos. Priveam fascinat atât viteza şi tehnica de “lucru” cât şi covorul de coji de la picioarele lui care creştea pe măsură ce  trecea timpul.

Pe la a treia staţie n-am avut de lucru (sau poate eram prost dispus in dimineaţa aceea) şi i-am spus:

– De ce dai bre cojile pe jos că nu eşti la tine acasă. Cine dracu’ crezi că face curăţenie după tine?

Coloratul mă “scrută” cu o privire batjocoritoare gen ce te f…te pe tine grija, după care îşi spori ritmul de procesare parcă să-mi facă în ciudă, răspunzând după un profund efort de alertare a neuronilor, preţ de un alt pumn de seminţe plasat intre fălcile-i unsuroase şi ţepoase:

– Că aşa vreau eu şi aşa am fost învăţat.

– Bun , aşa ai fost învăţat dar dacă ţi se spune că nu este bine ce faci, de ce continui ?

– Şi tu ce treabă ai, te-ai sculat cu faţa la cearceaf?

…. şi discuţia a continuat pe acelaşi ton de profund dispreţ  dar mai ales de încrâncenare de a nu respecta nimic din ceea ce numim noi”norme de comportament social elementar”. Sosirea în staţia de destinaţie m-a făcut să renunţ la discuţia care începuse să degenereze în cu totul altceva. Gustul amar al acestui episod m-a urmărit însă toată ziua, ocupîndu-mi mintea cu gânduri, nu tocmai ortodoxe, despre această minoritate care ne produce, prin simpla ei prezenţă, un sentiment de panică, de teamă şi de total disconfort.

Realitatea este că tot ce doreşte această naţie este să nu se încadreze în societate în ciuda tuturor programelor ce se derulează şi a banilor(mulţi) care se folosesc pentru integrarea ei în societatea românească. Această naţie este ca drojdia de pe fundul sticlei de şampanie în prima fază de procesare, reziduu care dacă este lăsat acolo transformă nobila licoare intr-o poşircă inutilizabilă.

Să priviţi cu atenţie toate evenimentele, apariţiile, acţiunile, prezenţele, circul şi promiscuitatea VOITĂ a acestei naţii şi veţi înţelege ce vreau să spun.” Autismul” acestei minorităţi spre care se pompează bani în prostie, spre care se îndreaptă programe de integrare ce nu-şi ating scopul duce la imposibilitatea acceptării faptului că este o minoritate defavorizată. Atât timp cât iau cu asalt spitalele de urgenţă pentru o rudă de a paişpea spiţă internată acolo, atât timp cât vin cu maşini de lux să-şi ridice ajutoarele sociale intr-un total dispreţ faţă de cei bătuţi de soartă, atât timp cât îşi afisează opulenţa financiară… fără număr… la evenimente, atât timp cât blochează o stradă cu nunta lui Mercedesa cu fiul lui Pian, atât timp cât fac botezul luiTelevizor în mijlocul unui cvartal deblocuri cu locatari ce nu au curajul să zică nici pîs, atât timp cât poliţia intervine doar ca să le dea o “amendă” simbolică de 250 lei plătibilă la “paştele cailor” atât atâta timp cât singurul ei scop este să umilească românul de rând prin tot felul de fapte şi gesturi profitînd de legile mult prea îngăduitoare şi permisive, atât timp cât se întâmplă si se vor întâmpla asemenea lucruri, această minoritate trebuie ŞTEARSĂ de pe lista celor defavorizate. Iar în ritmul în care se înmulţesc (şi se vor înmulţi cât timp nu se va pune o limită la sumele alocate pentru creşterea copiilor) nu este departe momentul în care românii vor cere statutul de minoritate, realmente, defavorizată.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

16 Responses to Tupeul unei minorităţi (de)favorizate

 1. Mihaela says:

  In afara de faptul ca “rezidu” se scrie cu 2 “u” si “ve-ti intelege” se scrie fara cratima, total de acord 🙂 xx

 2. Mimanu says:

  Mare adevăr. Din păcate articole pe tema asta ar putea fi scrise cu miile.
  PS: VEȚI înțelege.. 😉

 3. maria says:

  Ai perfecta dreptate ,ce-i si mai rau este ca ei sunt foarte uniti cand e vorba sa se intample ceva cu unul de-al lor.Sa te fereasca D-zeu sa le zici ceva,tu ai avut noroc pt ca cel care era in masina era singur daca avea unul sau doi chiar si mai multi cu el,nu scapai usor deloc si sa stii ca aveai neplacuta surpriza pt tine sa nu sara sa te ajute nici-un roman.Asta-i cauza care ei sunt din ce in ce mai obraznici ,putin spus,si fac ce vor ei.SUNT MULTE DE SPUS DAR NU VREAU SA-MI STRIC ZIUA DE AZI .

  • ochiometru says:

   O să râzi dar cea mai bună soluţie să rezolvi treaba cu ei este să-i ameninţi cu poliţia punînd mâna pe telefon şi desfăşurând un dialog “fictiv” cu cineva de la secţie. Să vezi “uşcheală” atunci.

 4. Alexandra says:

  Scuza-ma dar e “veti”, nu “ve-ti”, cratima se folosește doar atunci când vorbim despre două cuvinte/ două părți de vorbire diferite (observați că în explicațiile ortogramelor mereu am evindențiat acest lucru).
  Multumesc

  • ochiometru says:

   Ai perfectă dreptate şi sper că o să fiu mai atent data viitoare. De multe ori mă cam ia “valul” încercând să redau toate ideile ce-mi flutură prin cap.Mde… şi intr-o redactie de profesionişti există un “cap limpede”.Oricum orice şut în … este un pas înainte, pas pentru care îţi mulţumesc.

 5. twist says:

  …”această minoritate trebuie ŞTEARSĂ de pe”…fața pământului.

 6. Mocanu Aurora says:

  Imi pare rau ca in acest secol pot sa repet desi sunt toleranta – Tiganul tot tigan ramane – si cu scoala si fara, genele indiene probabil.

 7. Cosmin says:

  No, bine ca esti tu destept 🙂

 8. Costin says:

  Astia merita pusa limita la strumfi nascuti cum au chinezii, altfel… Rromania scrie pe noi. S-au batut scumpii nostrii alesi cu pumnu-n piept si au facut pe dracu-n patru sa le dea drepturi ca vai domne ce “defavorizati” erau ei si s-a ajuns aici… Sincer, mi-e dor de stirile alea de prin ’90 si ceva cand dadeau astia foc la satele de tigani ca faceau prea multe dracii si stateau de furat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s