Salt în timp…Romania anului 2020

Satul Bogăţeşti comuna Crăceşti Teleorman zăcea amorţit şi scăldat în soarele generos de primăvară inundându-şi locuitorii cu o lene de zile mari. Când şi când mai trecea pe uliţă câte o babă târându-şi prin colbul deja în formare gumarii zdrenţuiţi, tulburând tândăleala potăilor care se vedeau obligate să hămăie măcar de două, trei ori ca să-şi merite bucata de mămăligă pe ziua ce se scurgea încet ca mierea dintr-un şip cu gura prea îngustă.

Alde Tilică tolănea pe prispa de chirpici savurând vânticelul primăvăratec ce i se strecura ghîdilicios printre deştele răşchirate de la picioare degustând, totodată,  cu plescăituri cunoscătoare, berea la sticlă luată ” pe caiet” de la magazinul din colţ până la sosirea indemnizaţiei lu’ ăla micu pentru luna asta. Îşi aştepta nevasta dusă cu nichipercea până în comună la medicul cel nou că era bolnav copt (ăla micu’ nu medicu’) de nu-i mai dădea de cap în nici un fel. Nu trecu mult şi poarta de la ograda mare scârţîi plângăcios anunţând sfârşitul unei bine (ne)meritate trândăveli. Intră coana mare (c’aşa-i zicea el tandru) suduind câteva găini care avuseră proasta inspiraţie să-i stea în cale târând după ea pă ăla micu’ cu mucii ca jartelele atârnându-i din nas.

– Ce-ai fă…nu fu doctoru’ dă omori orătănile prin ogradă ?

– Ete … nu fu…stai-ar în gât mustaţa! Du-te de te spală băi chişleagă şi nu mai beli urechile la ce discut cu tactu.

– Şi ia zi ce zise ăsta noul ?

– Păi aşteptai preţ de fo oră că era şi alde Pandele a lu’ Pătatu acolo.

– ……? Adicătă d’asta stătuşi o oră, că era Pandele acolo ? Ţi se făcu de smotoceală ai…ia vezi să nu te smotocesc eu că-ţi sar capacele  ca ălea de la sticle la nunta lu’ finu.

– Păi dac’avea doctoru’ cleient …eu ce să fac…aşteptai…că era şi Pandele înaintea mea.

– Lasă fă pe Pandele că rup lopata pe tine acu’. Zi dă ăsta micu’.

– Păi intră întîi Pandele care ieşi dupe fo zece minute înjurând ceva de neamuri şi toate ălea, dupe care intrai io cu mucea dupe mine. Îl puse pă pat şi începu să-l pipăie în timp ce-i spuneam ce şi cum.

-….Aşa…şi?

– Da’ nu’ş ce dracu’ mormăia în mustaţa aia a lui că nu întelesei nimic de parcă era Sile a lu’Chioru dupe ce bău tot metilu’ lu’ tasu’.

– Fă…îţi arde de hârjoană sau te hârjoni Pandele destul că-ţi trag una de te pupă măta rece. Zi ce zise doctoru’.

– Păi în afară de nem şi ighen io reghert… nu înţelesei nimic. Aşa că , după ce-l dădu jos pă piticu îl luai şi ieşii şi eu…da’ zisei că alea era nişte pastile ceva…că prea le spunea des când eu povesteam.

– …Aşa…şi?

– Păi mă dusei la farmacia de lângă lângă Poştă unde-i vânzătoare Veta lu’ Ciupitu de la Primărie şi povesti ce zise doctoru’ să-i dea lu’ ăsta micu’.

-…Aşa…şi?

– Aia începu să râdă şi-mi zise că ălea nu e pastile ci cuvinte în ungureşte că ăsta noul nu ştie o boabă româneşte de bine ce-i român.

-…!…?…!…Ptiu…beleaua dracului…şi mai pierduşi şi timpul în loc să culegi colo nişte urzici c’acu se pune d’ amiază. Auzi…prinde găina aia bătrână moţată şi du-te pân’ la baba Carboavă de la fântână cu ăsta micu’. Io da ea ceva să-i treacă fierbinţeala şi gâlcii. Măcar nişte zeamă de baligă acolo…că nu strică… şi cân’ te’ntorci ţine-te de o poală de urzici de pă şanţ…

După ce rămase iar singur Tilică se scărpină temeinic pe piept si-şi puse o intrebare cheie mormăind în barbă:

– Bă…da ce face ăsta dacă vrea ceva de glojdeală acolo…ca omu. Moare dracului de sete…ral’dracului cu neamul lui… c’aşa-i trebe.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s