Congresul XIV PCR….reactualizat

În Fleşcăuţii de Deal plutea în aer o atmosferă încărcată de tensiune şi agitaţie cum numai când a luat foc biserica veche acu’ doi ani s-a întâmplat. De azi dimineaţă, Simion agentul de proximitate angajat de primărie, pedala pe bicicletă în toate direcţiile pe uliţele satului băgând dracii în câini şi spaima în gâştele ce ciuguleau prospătura de iarbă de pe marginea şanţurilor. Transpirat şi cu nasturii săriţi de la cămaşa cu “burtă” alerga de colo colo să-i adune la Primărie pe cei “dupe” lista dată de don’Premar în această dimineaţă. Mare convocare mare la Primărie la ora “doşpe”fix şi nu se admite absenţi. Vorba vine Primărie că era în renovare decând fostul…a plecat cu tot cu parchet, sobe, ghivete şi vece odată cu terminarea mandatului. Aşa că ” adunătura” s-a adunat într-un mediu propice dezbaterilor politice zilnice…cârciuma lu’ Sile…că oricum era scaune mai multe şi atmosferă mai relaxată decât la sediu.

La doşpe fix şi cinci minute îşi făcu apariţia Primarele pe uşă, adică întîi burdihanu’ după care nasu’ mare şi bubos şi în final EL…omul numărul unu în Fleşcăuţi. Scrută cu o privire aprobatoare asistenţa şi zbieră:

– Simioane…e toţi dupe listă?

– Toţi şefu’ mai puţin Scovearcă ce e plecat cu nişte miei la târg, da-i transmit eu când o veni. Oricum l-am adus pe Drâmbă ca să iasă la număr. O fi el bătrân da’ are încă vână în el.

Primarul se aşeză, vădit copleşit de importanţa celor ce urmează să le spună ălora prezenţi, pe singurul scaun cu spetează din încăpere, se scărpină frenetic în urechea dreaptă, trase aer în piept şi începu :

– Bă…mîine e congres aşa că mergem toţi la capitală …că e sarcină de partid…să susţinem…om vedea noi…aşa că…mîine dimineaţă toată lumea la costum, cravată, pantofi noi, lenjerie schimbată, îmbăiaţi şi bărbieriţi…prezentă la căminul cultural unde făcu Papainoage discotecă. La şase fix că avem autobuz aranjat de la centru. Unu’ să nu lipsească.  Întrebări puneţi acum că mîine e pre târziu. Ascult…zi Traşcă

– Dom’ Primar da’ ceva de mâncare şi glojdeală dă şi ei acolo sau luăm noi la paporniţă ?

– Luaţi voi da’ să nu vă prind cu ceapă, usturoi şi brânză d’aia împuţită că e lume bună acolo…şi să vă schimbaţi ciorapii că leşină doamnele p’acolo din cauză…zi Pârlitule

– Dom’ Primar…am timp să trec mîine înainte de congres pă la finu’ să-i duc oareşce…

– Bă…eşti diliu…noi ne ducem acolo c’o treabă…să-i susţinem p’ai noştrii, ‘ral dracu cu finu’ tău…zi Beşleagă.

– Şefu’ da’ iese cu bumbăceală ? dă ce trebe să-i susţinem ? contra cui ? luăm ceva reteveie la noi ?

– Bă Beşleagă…îţi fătă minte precum iepuroaica…aşa se face bă la congres…se aplaudă…când se face semn…se scandează…când zic io şi ce zic io… ca la congresul XIV ce naiba că tot d’ai noştrii era şi atunci…aşa că ochii beliţi la mine că eu o să stau pe rândul din faţă şi voi în spatele meu…zi Traşcă…

– Păi dacă staţi cu spatele…noi de un’să ştim ce strigă a lu’ matale acolo ?

– Hai că ne’tindem cu vorba şi …e probleme multe până mîine. Sile…dau eu două rânduri de corcoduşă la toţi d’aci şi bagă la rezervă pentru mîine fo’ cinci kile la pet pentru încălzire pă drum. Bă…şi băgaţi la cap…la vremuri noi…tot noi…mama lor de capitalişti !

N.A.    Am avut răbdarea, puterea şi dezgustul de a privi ce s-a întâmplat ieri la aşa numitul” congres USL”. Am avut răbdarea, puterea şi dezgustul să privesc pauzele intenţionate în discursuri pentru scandări şi aplauze “prelungite”. Am avut răbdarea, puterea şi dezgustul de a privi un lider de partid mare, copilăros şi prost sfătuit,precum şi infatuarea musolinică a unui lider de partid mic ce se adresează cu termenul de “Camarazi” mulţimii, precum Horia Sima acoliţilor rătăciţi cu el în acea aventură trcătoare a istoriei. Am avut răbdarea, puterea dar mai ales curiozitatea să văd până unde pot să ajungă aceşti neaveniţi nevolnici ce se pretind şi se doresc lideri USL şi cât de aproape sunt de tiparele congresului XIV PCR, congres pe care…din păcate…multă …multă lume l-a prins. Am avut dezgustul să ascult şi să privesc oameni care, de la tribună,declară că vor să conducă această ţară mai mult din ambiţie şi multă inconştienţă. După 22 de ani ne-am întors la cei care(cu falsitate) i-am blamat şi huiduit. Ce măreţ congres…ce măreţe scandări…ce asurzitoare aplauze din trei în trei fraze de parcă Ponta, Antonescu, Dragnea hotărau viitorul naţiunii îmbătaţi deja de urletele asurzitoare ale unor d’alde Traşcă…Pârţoagă…Drâmbă…care nici ei nu ştiau bine ce caută acolo sau pentru ce zbiară. Oare acesta să fie destinul acestui binecuvântat popor sau rădăcina acelui  congres XIV PCR este malefică şi nu poate fi extirpată ?

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s