Apocalipsa după Paşte

Ca un spectator neutru (că eu în comoditatea mea nu prea m-am dedat la “tradiţionalele” bucate) ce sunt, astăzi, am constatat că de Paştele acesta s-a întâmplat ceva cu românii noştrii de zi cu zi.

Plec  dimineaţă…pe la nouă… într-un iureş tineresc spre Cartea Funciară. Pe străduţă…nimeni…doar pisica lui Mihai vecinu’ ce trecea lenevos peste gardul înalt. Maşini …ioc…băi s-o fi blocat la capăt cu oareşce lucrare ?!?. Ies pe strada principală care se mai cheamă şi bulevard. Trotuarele…goale de tradiţionalele maşini parcate cu nesimţire. Pe bulevard…când şi când mai trece câte o maşină stricând “ambientul”de oraş de provincie patriarhal. În autobuzul 300, în care la ora aceea …deobicei…te împingeai cu spor ca să apuci un loc în picioare sau mai bine spus într-un picior, locuri pe scaune …căcălău măria ta. Cei câţiva amatori aveau moace trase cu ochii pierduţi privind spre ceva care eu nu desluşeam neam. Nişte călători leşinaţi ce supravieţuiau intr-o lume leşinată căraţi de un autobuz leşinat.

Ajung la “Funicular” cum îi spun eu Cărţii Funciare, pregătit sufleteşte să fac faţă zăpăcelii organizate specifice acestei instituţii. Sala…relativ plină…dar o linişte bolnăvicioasă îţi dădea impulsuri periculoase la stomac. Băi frate…ce draq’ se întâmplă ?…eu cu cine mai mă cert astăzi ?…ăştia “e” bolnavi sau ce “are”?.

O aşa amorţeală civică n-am văzut de mult. Nimeni nu mai încerca să se bage în faţă, nimeni nu-şi contesta locul la coadă, nimeni nu protesta de cât de încet se mişcă alea de la Primiri sau de la Eliberari, nimeni nu mai făcea o politică… două… acolo, nimeni nu mai spunea ceva bancuri , de parcă nimeni nu ştia de ce se află acolo acceptându-şi totuşi, cu resemnare, destinul. Pluta în aer o amorţeală de iguană lenevind în soarele torid pe o piatră, amorţeală ce ducea spre o senzaţie de “români educaţi şi disciplinaţi” dar vorba olteanului : aşa ceva nu se există. La Eliberări nu era decât un funcţionar din trei dedicaţi acestei munci şi nici ăla nu excela prin rapiditate întrucât îl f…tea o leneee…de zile mari. Mai mult chiar…dispărea din când în când după un fişet unde adăsta ceva timp după care revenea “înscârboşit” la ghişeu. Printr-o mişcare isteaţă de învăluire teritorială m-am lămurit de chestia cu fişetul. ” Maimuţa” avea după fişet o măsuţă plină cu diverse ” bunătăţiuri” din care  ciugulea temeinic atunci când îl mai frigea probabil  la lingurică. La primiri…acelaşi algoritm…unul din trei…numai că aici se epuizaseră bucatele dar nu se epuizase “epuizarea” venitului la slujba de unde totuşi iei un ban acolo…mult …puţin…da’ îl iei.

Am ieşi de la “Funicular” toropit de toropeala şi leşinătura  celorlalţi, iar această sfârşeală m-a ţinut tot drumul până acasă. Acelaşi autobuz gol şi insipid, aceiaşi oameni apatici şi duşi pe altă lume, acelaşi protest mut că Paştele s-a terminat şi că trebuie să se apuce de treabă.

Şi aici in Bucureşti este încă bine dar ce te faci în Sighetul Marmaţiei unde, fiind comunitatea mică şi toţi cunoscându-se cu fiecare (ca să spun aşa) paştele (adică potolul şi beutura fără măsură) începe odată cu cel catolic PENTRU TOATĂ LUMEA şi se continuă cu cel ortodox tot PENTRU TOATĂ LUMEA indiferent de apartenenţă. Acolo să vezi “buimaci” pe stradă timp de cel puţin o săptămână după…

De asta nu înţeleg de ce suntem ameninţaţi cu APOCALIPSA. Mai bine ne-ar ameninţa cu vreo cinci naşteri în staul una după alta( să fie acolo că nu strică) urmate de ceva intermediar pe aceiaşi temă gen: ieşirea primului dinte, tăiatul moţului lui”….”, majoratul…luarea permisului auto, tăierea prin prejur sau pe lângă, prima femeie, prima beţie etc finalizându-se cu vreo cinci învieri consecutive …ca să ajungă la toată lumea. Omenire…nu te văd bine!!!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s