Matrimoniale…episodul II

De trei zile şi  nopţi Sterică nu mai pusese geană pe geană nici măcar la serviciu…că lucra paznic 12 cu 24 la un depozit de monumente funerare şi cine dracu să fure chestiile alea…aşa că avea timp căcălău să mai tragă o aghioasă în completarea somnului dulce de acasă. Şi totul a început după ce …răsfoind din plictis un ziar de publicitate…a dat de rubrica  Matrimoniale întinsă pe 12 pagini. După ce a parcurs cu prudenţă anunţuri gen : Vino…te aştept să-ţi îndeplinesc toate dorinţele, sau…Sunt singură şi neconsolată şi vreau să-ţi arăt adevărata dragoste printr-un extaz de nedescris, sau…Blonde focoase la tine sau la noi căutăm domni generoşi (…adică unde sau la ce îi caută ?) şi alte alea echivalente de mai să creadă că lumea e plină de femei disperate şi nesătule, un înscris…parcă mai altfel…îi penetră globii oculari prin ochelarii cu sticlă groasă precum fundul de la sifoane : Doamnă , singură, 40 ani….etc.

Anunţul îi rămase înfipt în creier precum un piron în traversa de cale ferată (adică temeinic… să n-o poată fura ţiganii) şi-i răscolea măruntaiele cu nelinişte ca berea expirată a lu’ Mişu, ăl de ţinea cârciuma La Păduchele Borţos unde se întâlnea el zilnic cu Pandele şi Sile prietenii lui de o viaţă. A citit anunţul de ‘enşpe mii de ori şi chiar şi-a rupt de la gură să cumpere ziarul (că era doar împrumutat de la Fane florarul ce mai ciupea şi el cîte o comandă de coroane de la ăia ce veneau să ia pietroaiele sculptate). Şi …în fond…de ce nu…că tot îl bătea măsa la cap de ceva vreme să-şi facă  şi el un rost, o familie, să se agaţe şi el de o femeie care să-l spele, să-l calce, să se ducă să mai ia un sifon…două acolo pentru duminică, să-i facă şi lui cineva o ciorbă sau o tocăniţă că de salam şi parizer mai avea puţin şi dădea în icter.

Da… dar trebuia să-i răspundă la căsuţa poştală a lu’peşte prăjit (ce modă…domle !?). Şi ce naiba să-i spună (adică să-i scrie) că la ce caută cocoana asta are toate şansele să n-aibă” şanse” să găsească. Că el…dacă e s-o ia după ce vrea…nu prea…da’ acum…ce naiba cucoana  are deja 40 de ani şi mai are puţin şi se băbăteşte…iar el bate acuşi pe 45…numa’ bine pentru doi oameni maturi şi serioşi… cum este  el…cel puţin. Până la urmă decise că problema îl depăşeşte şi că fără sfaturile lui Pandele şi Sile n-o descurcă. Zis şi făcut. Luă un avans din chenzină de la patron iar pe la 7 seara se prezentă (cu ziarul în buzunar) la Păduchele Borţos unde ştia că-i găseşte pe cei doi cu condica zilnică deja semnată şi deja aburiţi puţin…numa buni de sfaturi şi idei constructive.

Intrat “în dispozitiv” se aşeză şi el pe scaunul lui obişnuit ( cu faţa spre toaletă ) comandă o bere mai rece, oftă din plămînii rebegiţi de tutun prost de contrabandă uitând să-i salute pe cei doi. Ăştia l-au privit în tăcere preţ de câteva minute după care Pandele porni prudent la atac :

P.  – Ce-i Sterică…te dădu afară de la funerare ?

ST. – Ete draci. Unde mai găsesc ei prostu’ ăla să stea pă banii care-i dau ?

P.  – Ceva cu măta…se prăpădi…că eu n-am auzit nimic ?!

ST. – ‘Ai las-o…că ai numa’ gărgăuni în cap…

P.  – Bă Sile…ia întreabă-l tu bă că văz că la mine are greaţă.

S.  – Ia zi Sterică…ce-ţi macină pipota regească de nici măcar nu ne laşi să ne bucurăm de prezenţa ta preţioasă şi mult dorită… că poate mai dai şi tu un rând… că noi suntem cam stâmtoraţi până săptămâna viitoare. Ştii că prietenii la nevoie se cunoaşte.

ST. – Bă băieţi…m-am hotărât să mă însor…

P.   – ….!!!???…Ptiu Sterică…dădu-şi în boala lu’ Calache sau ai pojar la bătrâneţe… ia dă-te bă Sile mai acana de lângă el că e periculos.

ST. – Bă …ce mai tura vura ia citiţi aicişa…că l-am încercuit…până comand eu un rând.

Sile şi Pandele se aplecară curioşi să citească “încercuirea” lui Sterică. Timpul trecea şi numai bâzîitul unei muşte ameţite prinse între geamurile jegoase însoţit de sunetele indescriptibile ce le scotea Sile sugându-şi ritmic şi la nesfârşit măselele găunoase…alea care le mai avea… străbăteau liniştea beţiv de lenevoasă a localului. Terminând de aprofundat textul concomitent cu curăţarea excesivă a găurilor din măsele, Sile ridică primul ochii privind în zare spre un punct unde  spera să găsească inspiraţia unei opinii pe măsură, fapt ce se şi realiză dealtfel.

S.  – De Sterică…eu ştiu…că văz că fata asta are de toate…da’ şi ceva ani la bord…da’ dacă te-ai hotărât…hai pă ea nene să-i răspundem că nu s-o dărîma lumea.

P.  – Da bă…are dreptate…zise Pandele sorbind o gură de bere şi râgîind cu satisfacţie…hai să încercăm…că vorba aia tu te însori nu noi…hă hă hă !

ST. – Da bă da’ cum rămâne cu ce cere ea de la viitoru’ bărbat…cine o fi el?

S.  – Adică ce ?…ia s-o luăm sistematic…integru fizic şi psihic eşti că treaba aia cu piciorul drept mai scurt cu zece centimetrii nu se pune, că ce tu…vorba aia…cu picioarele ? iar psihic eşti sănătos…ia mai citeşte o dată foaia de ieşire de la Bălăceanca de acu şapte ani…ce zice doctorii acolo…păi. Serios eşti pe cât se poate că dacă te văd râzând o dată pe an e mare lucru…zău aşa…Romantic !!!…acilea îţi rupi şi tu de la inimă şi o plimbi de câteva ori seara pe lună plină printre blocuri ţinând-o de mână…că n-o fi foc. Mai iese şi de o bulăneală… ceva acolo…Hai că rezolvarăm şi asta. Harnic…păi n-ai serviciu ce dracu…că ce-o vrea… să zbârnîi pe lângă ea ca bondaru’ în călduri!? Las’ să-şi ştie locu’ şi să pună mâna la treabă nu să se-nveţe la tândăleală. Booon…acu…bogat !!!???…bă Pandele…zi şi tu ceva că mie mi s-au uscat creierii din cap de când vorbesc. Bagă aici rezolvarea cu bogăţia.

Pandele se scărpină conştiincios pe pieptu-i costeliv acoperit de un tricou vechi de poliester preţ de un minut după care…inspirat…zise:

P.  – Bă Sterică…fe atent…orice om e bogat în felu’ lui. Tu eşti bogat sufleteşte băăă…În viaţa ta n-ai omorât o muscă…că cu mâna aia beteagă de la accident nici nu poţi… ce naiba, în viaţa ta n-ai înjurat decât când erai beat şi atunci nu se pune că n-aveai discernământ, în viaţa ta n-ai dat într-o femeie…că singura care stă lângă tine e măta…şi aşa mai departe. Ai un suflet mare bă Sterică…mai dai un rând ?

ST. – Dau…da cu multe proprietăţi …m-a cam spart…

S.   – Stai bă cuminte…interveni Sile…că nu zice femeia ce fel de proprietăţi. Păi ce…pantofii aia maro nu sunt proprietatea ta ?, da’ costumul ?, da’ blugii, da’cravăţile, maieurile, chiloţii, ciorapii, scurta de blană luată de la naşu’, şapca primită de la Poteraş la alegeri şi cîte şi mai cîte…eşti tare bă în proprietăţi. Şi văz acilişea că zice de iubitor…iubitor de ce …de natură…de animale…de soacră…de friptane ? Las-o ‘ zbanţ că-i buimacă. Iar cu simţul umorului îţi dau eu o carte de bancuri găsită de mine la veceu la gară de te caci pe tine de râs numai când le citeşti. Înveţi şi tu două trei că ai timp la serviciu. Deci eu zic să facem textul de răspuns şi-l punem pe Mişu să-l scrie frumos că nu degeaba a fost el profesor universitar…de murea de foame…înaine să deschidă cârciuma.Mişuleee…adu o foaie de scris, un creion şi încu-un rând că e probleme cu băiatu’ ăsta.

ST.  – Păi şi ce naiba scriem…???

P.    – Că corespunzi cu toate…bă bazbuzucule…că ţi-a luat berea minţile…noi ce vorbirăm pân’acu.? Oricum… nu te apuci să intri în detalii. Corespunzi şi…gata.

ST.  – Da’ bă da cu chestia asta cu sinceritatea şi onestitatea….!!!???

S.     – Da ce bă ascunzi ceva? Nu ţi le-am explicat pe’ndelete pă toate ?Ascunzi tu ceva? Minţi tu cu ceva ?. Ai tot ce trebuie pentru ce vrea cocoana. Ai toate şansele să corespunzi…ce naiba.

ST.  – Bine bă băieţi…dacă spuneţi voi…şi dacă stau şi mă gîndesc…n-am cum să nu fiu sincer şi onest…dacă o luăm aşa cum am discutat. Hai s-o scriem ce naiba…c-om vedea noi ce-o fi.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Matrimoniale…episodul II

  1. Bubu says:

    Foarte tare! Daca se mai gandeau putin isi dadeau seama ca de fapt era chiar prea bun pt femeia respectiva :)))

  2. ochiometru says:

    Bună chestia asta…eu nu m-am gândit la formula asta de final dar chiar ar fi fost mai savuroasă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s