Cannae…lasă-i să se bucure puţin de victorie

Despre formidabila bătălie de la Cannae din 216 b.c. desfăşurată între Hannibal care avea lîngă el doar 30.000 cartaginezi şi încrezutul  de Varro… ce a avut neşansa să fie consul roman în acel an…dar având alături 80.000 de vajnici legionari…maşini umane de luptă şi ucis cu eficienţă, se ştie foarte puţin de către voi dragilor pentru simplu motiv că ori nu era în programa şcolară, ori că la ora respectivă tocmai degustaţi o bere cu ceva colegi la Dumbrăvioara, ori că tocmai n-aţi avut chef să fiţi la ora aceea că…de aia…

Ei bine…pe scurt că doar nu m-oi apuca să vă reîntregesc incultura voastră generală  cu detalii detaliate în detaliu…Hannibal a profitat din plin de siguranţa sfidătoare a lui Varro că va învinge mergînd pe ideea că acest lucru îi va adormi vigilenţa. Şi pe bună dreptate Varro a atacat în forţă centrul armatei lui Hannibal care a început să cedeze puţin câte puţin în urma formidabilei presiuni a armatei romane. La un moment dat centrul ajunsese să fie în spatele liniilor cartagineze iar Varro…înnebunit şi îmbătat de perspectiva victoriei ce se profila…a aruncat tot ce a avut mai bun spre centru…inclusiv rezervele. Marhabal…adjunctul lui Hannibal…ţipa disperat şi-l implora pe acesta să-l lase să atace pe lateral iar aici a venit replica epocală a lui Hannibal : lasă-i să se  bucure puţin de victorie. Nu vă ascund că după ceva timp, poate chiar în momentele în care Varro îşi imagina Triumful ce urma să-i fie organizat la Roma, Hannibal a închis cercul atât de strâns încât romanii nu au putut să facă altceva decât să se lase măcelăriţi până la unul în cel mai curat sens al cuvântului. A fost un dezastru inimaginabil şi un măcel cumplit datorat în primul rând încrederii lui Varro că bătălia era deja câştigată chiar înainte să fi început. Dealtfel, în cei 7 ani cât Hannibal a stat în Italia acesta nu a pierdut nici o bătălie.

Aseară…după circul din parlament în care USL s-a scremut constipat să dea jos (într-un dispreţ total faţă de interesele acestui popor)  singurul guvern de profesionişti ai acestei ţări mult încercate, priveam festivitatea de investire a unui nepotrivit Prim Ministru. l-am văzut pe Băsescu felicitându-l şi urându-i succes dar în acelaşi timp l-am văzut zâmbind…nu hăhăind după stilul lui inconfundabil…iar în acel moment mi-a ţâşnit din tenebrele memoriei cuvântul “Cannae” şi formidabila propoziţie “Lasă-i să se bucure puţin de victorie”.

Şi, în fond, nici Băsescu nu a pierdut nici o bătălie în ultimii 7 ani. Vae Victis !

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s