Mâncătorii de pîine

Francezilor li se spune “mâncătorii de broaşte”, italienilor li se spune “mâncătorii de paste”, celor sălbatici din inima Amazonului li se spune “mâncătorii de oameni” iar nouă ni se prevede…sub conducerea înţeleaptă şi plină de profesionalism a unui …aşa zis…ministru al agriculturii, porecla de “mâncătorii de pîine”.

Noul şi”competentul” guvern Ponta, format din oameni aleşi pe sprânceană !!!, se screme de câteva zile să găsească tot felul de treburi populiste şi cu priză la sărăcime doar doar aceştia să uite de promisiunile făcute de ei înainte să se trezească la putere (spre buimăceala şi nefericirea lor).

Că “soluţiile” atât de tare şi mult  trâmbiţate s-au pierdut ca o picătură în oceanul practicii de zi cu zi n-ar fi nimic dar măcar ar trebui să stea în banca lor pe principiul revoluţionar arhicunoscut : Mircea fă-te că munceşti !

Ultima penibilă propunere (şi vă asigur că nu va fi ultima…) a venit din parte făcăturii de ministru a agriculturii, daniel constantin…scris cu literă mică doar tot i se spune” ăla micu”. Cică salvează naţiunea de la foame reducând TVA-ul la pîine de la 24 la 9% realizându-se astfel O ECONOMIE de 17 bani la bucata de pită tradiţională. Mai mult, a avut inconştienţa să iasă în faţa celor de la FMI ca să demonstreze că , în acest fel, vor creşte veniturile la buget şi nu vor scădea…cum de altfel se va şi întâmpla. Ăştia de la FMI au rămas în mod sigur cu gura căscată de prostia lui ăsta micu şi , probabil, au dat a lehamite din mână spunându-şi în barbă :….să fie la voi acolo…dacă aşa gândiţi…oricum nu e bine să te pui cu proştii.

Ăsta micu…în incultura sa economică generală…probabil nu ştie că o creştere a veniturilor la buget se poate realiza ori prin reducerea evaziunii fiscale la “greu” ori prin creşterea vânzarilor la marfa respectivă.

În primul caz reducerea trebuie să fie aşa de “masivă” încât preţul de vânzare să fie ras până la “blană” ca să folosesc o expresie pe înţelesul tuturor. Adică marja de câştig să fie la un nivel care să nu-i mai permită comerciantului să suporte alte “cheltuieli” gen şpăgi la controale etc, totul reducându-se la diferenţa favorabilă obţinută din vânzare.

Al doile caz este mai simplu…să creşti volumul de vânzări…ce mai tura vura. Dar pîinea noastră cea de toate zilele are două mari dezavantaje:

1 Este ieftină

2 Consumul este aproximativ constant întrucât nimeni nu se va apuca să mănânce zece pîini în loc de una pe zi (cât consumă normal) doar că s-a ieftinit produsul cu 17 bani, sumă pe care …dacă o vezi pe stradă…de multe ori nici nu te apleci să o recuperezi. Să nu mai spunem că la un consum mediu de două pîini pe zi de familie, economia într-o lună nu depăşeşte 11 lei adică nici măcar un pachet de ţigări. Vrea… nu vrea “ăla micu” nimeni n-o să-şi umfle burta cu pîine renunţând la alte alimente. Iar “povestea de adormit prostimea” cu reducerea la 9 % la toate alimentele este…he, he, he,…altă mâncare de peşte pe care acest buget sleit încă nu poate s-o digere şi care face “buba” la ficat.

Dar acum stau şi mă întreb…berea şi ţigările n-or fi cumva asimilate cu industria alimentară   ??? c-ar fi o chestie…

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s